Geduld

24
dec
2014

Vorige maand, tijdens een verjaardagspartijtje, raakte ik in een enthousiast gesprek met een vroegere badmintonvriendin. Beide hadden we wel weer eens zin om in de sporthal onze vroegere badmintonclub met een bezoekje te vereren. In een gemengd dubbel wilden we onze krachten meten met een ander stel. En, wie weet, als het goed beviel, werden we wel weer lid van de vereniging. Zo gezegd, zo gedaan. Een maand later, zonder warming-up, speelden we onze eerste wedstrijd. Een beetje rustig aan, dan breekt het lijntje ook niet, dachten we.

Hoewel we nipt verloren ging het samenspel tussen ons goed. Ook onze revanchepartij ging verloren. Mijn badmintonvriendin nam een pauze, terwijl ik doorging met andere partijen en raakte steeds enthousiaster. Ik kwam hier toch om te badmintonnen? En toen, gebeurde het… Tijdens een herendubbel, lag ik plots op de grond en er knapte iets in mijn linker kuit. Een zweepslag, zei de dokter de volgende morgen en het gaat van zelf weer over. Intussen zit ik, met de voet omhoog, al weer een week geduldig te wachten, tot ik weer een beetje kan lopen. Dat valt me tegen en vind het moeilijk – geduld oefenen. Plotseling vallen afspraken uit. De verjaardag van mijn broer heb ik moeten afzeggen. Gezondheid is een groot goed, spookt door m’n hoofd.

Over geduld gesproken. Op onze reis naar bewustzijn worden we soms ook gedwongen om geduld te oefenen. We komen terecht in een periode van moeilijkheden en verwarring. Vaak nemen we onszelf zo’n periode kwalijk en geven onszelf een aframmeling, omdat we vinden dat we het al allemaal voor elkaar zouden moeten hebben. We begrijpen niet dat steeds als we een dieper niveau van inzicht bereiken, er een periode van verwarring volgt. Vaak komen er op die momenten pijnlijke of beangstigende emoties naar boven. Maar iedere moeilijke periode wordt beloond met een ware verruiming en verdieping van bewustzijn. Naarmate we leren dat dit een voortdurend proces is, en er mee ophouden op ieder moment volledig inzicht te verwachten, kom je steeds gemakkelijker door die perioden van verwarring heen. Als je bemerkt dat je je zelf op de kop wilt geven over iets, is er een heel eenvoudige techniek waardoor je milder kunt worden. Doe alsof je je beste vriend(in) bent. Hoe zou je tegen je vriend(in) praten? Je zou nooit tegen je beste vriend(in) de dingen zeggen die je tegen je zelf zegt. Je zou nooit iemand behandelen zoals je je zelf behandelt. Je zou toch ook niet zo tegen iemand praten van wie je houdt? Geef je zelf het medeleven, de vriendschap en steun die je aan iedereen om wie je geeft, zou geven. Zeg tegen je zelf: Ik ben mijn eigen beste vriend(in) en heb geduld met mezelf als ik een moeilijke tijd doormaak. Ik weet dat ook die voorbij gaat, en ik zal worden beloond met meer inzicht.

Ik wens jullie en mij zelf een liefdevol 2015 en geduld met je zelf.

 

5 Comments
 1. Mooi vaders 🙂

  Beantwoorden
  1
 2. Koop orchideen Menno
  Je moet maanden wachten eer je weer bloemen krijgt na de bloei.
  De meeste mensen gooien de planten weg als het te lang duurt.
  Geduld wordt beloond !

  Beantwoorden
  2
 3. Prachtige woorden 🙂

  Beantwoorden
  3
 4. Mooie woorden, maar hoe gaat het nu?

  Beantwoorden
  4
 5. Zie deze nu pas!
  Dag Menno, dag Jeannette,

  heb een heel groeizaam en liefdevol 2016,
  met alle rust daar aan verbonden!
  Al gaat het wel heel Hart dezer dagen :- )
  wat een tijden beleven we dit jaar, do
  InJoy, in deed

  au revoir…?
  on verra

  salut
  Love,
  chris

  Beantwoorden
  5

Geef een reactie