Meditatie en mindfulness

26
feb
2014

Iedereen heeft volgens mij wel een idee over meditatie. Uren lang zitten in een bepaalde houding, waarbij je niet mag bewegen. Of je mag nergens aan denken. Het wordt al eeuwen beoefend in diverse tradities/ religies.

In deze tijd van  hectiek, waar we allemaal inzitten, hoor je steeds vaker de term Mindfulness. Als je Mindfulness vertaalt, betekent dat vrij vertaald ; vol aandacht. Het lijkt wel of er in ons hoofd een constante stroom gedachten gaande is, waar we geen grip op hebben. De ene gedachte haakt in de andere en voor je het weet zit je weer op een ander spoor en het gaat zo maar door.

Door stil te zijn en eens te kijken wat je nou eigenlijk denkt, krijg je meer inzicht waar je mee bezig bent in je hoofd. Vaak zitten we met onze gedachten in de toekomst ( ikzelf bijvoorbeeld, dat geeft mij een veilig gevoel). Of herkauwen we steeds maar dingen uit het verleden. Daardoor vergeten we in het nu te leven. Eigenlijk het enige moment, wat telt. Door meditatie en wel de vorm van rustig zitten en je ademhaling volgen en diep in en uit te ademen, richt je je aandacht op wat er in je speelt , maar het brengt je ook tot rust. Het mooie van deze meditatie vorm is dat het allemaal goed is.Wat je ook ervaart of wat je voelt er is geen oordeel. Er is geen goed of fout. Je neemt alleen waar, en dat is het.
Het vergt wel enige discipline als je er echt profijt van wilt hebben. Ook al zou je maar 10 minuten op een dag met aandacht stil zitten en je concentreren op je ademhaling kun je er al profijt van hebben .Omdat we je de voordelen van meditatie willen laten ervaren,organiseren we in mei een Thema week waar meditatie en rust centraal staan.

Groetjes Jeannette

No Comments

Geef een reactie