Knuffelen

Tijdens knuffelen en lichamelijk contact wordt een wonderbaarlijk stofje aangemaakt in de hersenen: Oxytocine. Deze stof wordt ook wel het “knuffelhormoon” genoemd. De rol van dit hormoon is veel groter dan vroeger werd gedacht. Oxytocine kan als ware als medicijn gebruikt worden.

Zo blijkt Oxytocine een goed middel tegen stress en bang zijn. Het verzwakt de natuurlijke neiging om anderen op afstand te houden, waardoor we socialer zijn. Daarnaast verbetert Oxytocine ook het leervermogen, verlaagt de bloeddruk en hartslag en zorgt voor een effectievere spijsvertering. Kerstin Uvnäs-Moberg, onderzoeker naar Oxytocine, vind dan ook dat Oxytocine als “helende nectar” beschouwd kan worden. Oxytocine kan als onmisbaar beschouwd worden omdat het de aanmaak van andere stoffen die onze stemming bepalen positief beïnvloed.

Verschil tussen mannen en vrouwen Oxytocine wordt zowel bij mannen als bij vrouwen geproduceerd wanneer ze iemand aanraken of aangeraakt worden. Ondanks dat ze evenveel van het stofje aanmaken merken mannen er minder van omdat hun geslachtshormoon testosteron het effect van Oxytocine verminderd. Het geslachtshormoon van vrouwen, oestrogeen, versterkt Oxytocine juist. Toch blijkt ook uit een Australisch onderzoek dat mannen die vaak knuffelen gezonder, slanker en gelukkiger zijn. Mannen die vaak knuffelen zijn veel socialer dan mannen die dat niet vaak doen. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de stof Oxytocine, zoals hierboven staat beschreven.

De functies van knuffelen Knuffels hebben zowel emotionele als sociale functies. Ze geven troost, emotionele ondersteuning en laten zien dat je “er mag zijn”. Ook kunnen ze dienen als aanmoediging. Daarnaast kunnen sommige knuffels spontaan voorkomen door een uiting van blijdschap of geluk. Een knuffel dient natuurlijk ook vaak als een uiting van liefde of vertrouwen. Kortom: een knuffel is iets heel positiefs.

Knuffelen kan overal Een voordeel is dat knuffelen op elk moment en overal kan, in tegenstelling tot seks. Koppels die vaak knuffelen hebben een sterkere band dan stelletjes met een pittig seksleven die elkaar zelden knuffelen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van datingsite Parship. Daarnaast kost het weinig tijd en moeite en kan het ook bijvoorbeeld tijdens ziekte of stressvolle periodes.

Knuffelen is voor iedereen Regelmatig knuffelen is niet alleen belangrijk voor koppels of voor kinderen maar voor iedereen. Vooral personen die veel aan hun hoofd hebben, bijvoorbeeld zakenmensen, hebben af en toe behoefte aan een knuffel (dit betekent niet dat je vanaf nu elke dag je baas om zijn hals moet vliegen als je op kantoor komt). Volgens de Amerikaanse psycholoog, professor Kraus, is gebleken dat knuffelen met collega’s de productiviteit op de werkvloer zou verhogen. Helaas worden deze aanrakingen al snel in verband gebracht met seksuele intimidatie en daardoor komt het dus niet vaak voor. Naast knuffelen op de werkvloer is het heel belangrijk om met pasgeboren baby’s zoveel mogelijk huid-op-huid contact te hebben en om ze dus te knuffelen. Oxytocine heeft namelijk op baby’s dezelfde positieve effecten als op volwassenen.

Kortom: knuffelen heeft eigenlijk alleen maar positieve effecten en kan bijna als een wondermiddel worden gezien. Aarzel dan ook niet om het wat vaker te doen! Misschien is het in het begin even wennen als je niet zo’n knuffelmens bent, maar uiteindelijk zul je zien dat het alleen maar positieve dingen opleveren.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *