Blog

Vrijheid en ruimte

Hoe leuk is het toch, dat ik  “zomaar” op een spoor word gezet, waarvan ik weet dat het  belangrijk is. Door een gesprekje met een oud-collega kwam ik op het spoor van de Access Bars ®. Een methode, waarbij je door punten op het hoofd aan te raken, je overtuigingen, ideeën en trauma’s kunt los laten, zonder dat je zelfs hoeft te weten waar het over gaat.

Read more

Evenwicht tussen emotie en ratio

Een conflict dat je vaak in relaties tegenkomt, is dat de één geneigd is het leven rationeler te benaderen en emotioneel minder betrokken, en de ander geneigd is alles emotioneel te benaderen. Nog al eens zie je dat het de stereotiepe tegenstelling is tussen de man en de vrouw.

Read more

Natrium Bicarbonaat

Natrium bicarbonaat of zuiveringszout of baking soda en als E nummer E 500. Het is een stof die gemaakt wordt in de alvleesklier om de zure maaginhoud in de twaalfvingerige darm te neutraliseren. Omdat we eigenlijk door onze leefwijze te “zuur”zijn moet de alvleesklier te hard werken.

Read more

Goed geaard

Zo, net opgestaan van een 20 minuten durend zonnebad met de kookwekker naast om te keren na 10 minuten. Ik heb me eerst maar even ingesmeerd met en mengsel van kokosolie en tarwekiemolie (vitamine E), want verbranden is zomaar gebeurd met mijn witte wintervelletje in deze heerlijke zon.

Read more

Knuffelen

Tijdens knuffelen en lichamelijk contact wordt een wonderbaarlijk stofje aangemaakt in de hersenen: Oxytocine. Deze stof wordt ook wel het “knuffelhormoon” genoemd. De rol van dit hormoon is veel groter dan vroeger werd gedacht. Oxytocine kan als ware als medicijn gebruikt worden. Zo blijkt Oxytocine een goed middel tegen stress en bang zijn. Het verzwakt de natuurlijke neiging om anderen op afstand te houden, waardoor we socialer zijn. Daarnaast verbetert Oxytocine ook het leervermogen, verlaagt de bloeddruk en hartslag en zorgt voor een effectievere spijsvertering. Kerstin Uvnäs-Moberg, onderzoeker naar Oxytocine, vind dan ook dat Oxytocine als “helende nectar” beschouwd kan worden. Oxytocine kan als onmisbaar beschouwd worden omdat het de aanmaak van andere stoffen die onze stemming bepalen positief beïnvloed.

Verschil tussen mannen en vrouwen Oxytocine wordt zowel bij mannen als bij vrouwen geproduceerd wanneer ze iemand aanraken of aangeraakt worden. Ondanks dat ze evenveel van het stofje aanmaken merken mannen er minder van omdat hun geslachtshormoon testosteron het effect van Oxytocine verminderd. Het geslachtshormoon van vrouwen, oestrogeen, versterkt Oxytocine juist. Toch blijkt ook uit een Australisch onderzoek dat mannen die vaak knuffelen gezonder, slanker en gelukkiger zijn. Mannen die vaak knuffelen zijn veel socialer dan mannen die dat niet vaak doen. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de stof Oxytocine, zoals hierboven staat beschreven.

De functies van knuffelen Knuffels hebben zowel emotionele als sociale functies. Ze geven troost, emotionele ondersteuning en laten zien dat je “er mag zijn”. Ook kunnen ze dienen als aanmoediging. Daarnaast kunnen sommige knuffels spontaan voorkomen door een uiting van blijdschap of geluk. Een knuffel dient natuurlijk ook vaak als een uiting van liefde of vertrouwen. Kortom: een knuffel is iets heel positiefs.

Knuffelen kan overal Een voordeel is dat knuffelen op elk moment en overal kan, in tegenstelling tot seks. Koppels die vaak knuffelen hebben een sterkere band dan stelletjes met een pittig seksleven die elkaar zelden knuffelen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van datingsite Parship. Daarnaast kost het weinig tijd en moeite en kan het ook bijvoorbeeld tijdens ziekte of stressvolle periodes.

Knuffelen is voor iedereen Regelmatig knuffelen is niet alleen belangrijk voor koppels of voor kinderen maar voor iedereen. Vooral personen die veel aan hun hoofd hebben, bijvoorbeeld zakenmensen, hebben af en toe behoefte aan een knuffel (dit betekent niet dat je vanaf nu elke dag je baas om zijn hals moet vliegen als je op kantoor komt). Volgens de Amerikaanse psycholoog, professor Kraus, is gebleken dat knuffelen met collega’s de productiviteit op de werkvloer zou verhogen. Helaas worden deze aanrakingen al snel in verband gebracht met seksuele intimidatie en daardoor komt het dus niet vaak voor. Naast knuffelen op de werkvloer is het heel belangrijk om met pasgeboren baby’s zoveel mogelijk huid-op-huid contact te hebben en om ze dus te knuffelen. Oxytocine heeft namelijk op baby’s dezelfde positieve effecten als op volwassenen.

Kortom: knuffelen heeft eigenlijk alleen maar positieve effecten en kan bijna als een wondermiddel worden gezien. Aarzel dan ook niet om het wat vaker te doen! Misschien is het in het begin even wennen als je niet zo’n knuffelmens bent, maar uiteindelijk zul je zien dat het alleen maar positieve dingen opleveren.

Keerpunt

Pas als we in ons leven vastlopen en een crisis doormaken, gaan we op zoek naar de waarheid. We verruimen ons bewustzijn, en dus passen de oude vormen niet meer. Ze storten werkelijk in. Alle dingen die we in het verleden niet konden hanteren, beginnen nu aan de oppervlakte te komen.

Read more

Meditatie en mindfulness

Iedereen heeft volgens mij wel een idee over meditatie. Uren lang zitten in een bepaalde houding, waarbij je niet mag bewegen. Of je mag nergens aan denken. Het wordt al eeuwen beoefend in diverse tradities/ religies.

Read more

Magnesium; wonder mineraal en vonk van leven.

Dit keer een verhaal over Magnesium en wat het met je lichaam doet, maar ook wat er gebeurt als je een tekort hebt. Een paar maanden geleden kwam ik er achter (via Bioresonantie) dat ik een magnesium tekort heb. 

Read more

Spontaniteit

Spontaniteit is de kwaliteit van leven in het nu en je eigen energieën volgen, terwijl je volledig en vrij op de levenskracht mee stroomt. Het is een heerlijk gevoel jezelf toe te staan volkomen spontaan te zijn. Onze cultuur hecht over het algemeen meer waarde aan structuur, planning en discipline dan aan spontaniteit.

Read more

Een nieuwe wereld

Het jaar 2013 ligt achter ons en het jaar 2014 is al begonnen. Bij het afsluiten van een jaar hebben we vaak behoefte terug te kijken en na te gaan, wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht. Wat hebben we geoogst? Was er blijdschap, verdriet, woede?

Read more