Spontaniteit

11
feb
2014

Spontaniteit is de kwaliteit van leven in het nu en je eigen energieën volgen, terwijl je volledig en vrij op de levenskracht mee stroomt. Het is een heerlijk gevoel jezelf toe te staan volkomen spontaan te zijn. Onze cultuur hecht over het algemeen meer waarde aan structuur, planning en discipline dan aan spontaniteit.

Spontaniteit wordt gelijkgesteld met kind zijn. Zelfs als kinderen waren velen van ons gedwongen onze spontaniteit in te houden. Als volwassenen worden we zeker geacht ons te gedragen op een rationele, beheerste manier. Eén van de meest diepgaande dingen die je voor je zelf kunt doen, is opnieuw contact maken met je natuurlijke spontaniteit. Spontaniteit kan beangstigend aanvoelen, omdat het betekent dat we onze eigen opgezette ideeën loslaten  en vertrouwen op het moment, waarbij we de levenskracht door ons heen laten stromen. Het betekent een risico nemen en de controle loslaten. In het begin is het moeilijk, vooral als we hebben geleerd spontaniteit te wantrouwen. Maar als we dat contact met het moment voelen, is het heel vervullend. Als we vrij zijn onze eigen spontane gevoelens te volgen, staan we open voor het universum, en laten we meer mogelijkheden en meer creativiteit in ons leven toe. Begin met je zelf toe te staan spontaner te zijn in kleinere dingen, op momenten dat je betrekkelijk veilig voelt. Spontaniteit zal van nature toenemen als je leert erop te vertrouwen.

3 Comments
 1. Voor mij staat spontaniteit in verbinding met creativiteit, als ik lekker bezig ben met schilderen of boetseren en in een Flow zit ,voel ik me verbonden met het universum en dat is pure inspiratie. De tijd is dan ver weg en terug te gaan naar de dagelijkse beslommeringen is best wel lastig,Want afscheid nemen van dat fijne gevoel en de onzekerheid of het er later nog wel is ,dat maakt het moeilijker.Na jaren ervaring weet ik dat het altijd weer terug komt.

  Beantwoorden
  1
 2. Hé Menno,

  Gewoon weer een beetje kind zijn hè. Dansen en spelen 🙂

  laifs

  Beantwoorden
  2
 3. Het is heerlijk als het er is ! Soms in de winkel, de trein of gewoon op straat… Ik geniet zelf ook altijd als andere mensen ineens spontaan zijn !

  Beantwoorden
  3

Geef een reactie